dijous, 1 de juliol del 2010

MONTJUÏC DE NIT: GRÀCIA TERRITORI SONOR I EL TRADICIONÀRIUS AL MIRADOR DEL MIGDIA

6 HORES DE MÚSICA

En el context de MontjuÏc de Nit, dues de les entitats històriques de Gràcia -Gràcia Territori Sonor i el Centre Artesà Tradicionàrius-, impulsores de dues de les iniciatives musicals amb més recorregut i prestigi no només a Gràcia sinó a tot Barcelona -el Dispositiu LEM i el Tradicionàrius-, han decidit compartir escenari, sinèrgies i públics. Durant les 6 hores de programació musical de l'escenari del Mirador de Migdia, les formacions i artistes proposats per les dues entitats encadenaran les seves actuacions en un mateix marc, posant de manifest els múltiples vasos comunicants que, contràriament al que acostumen a designar les etiquetes, existeixen entre aquests dos universos musicals que convenim a anomenar "experimental" i "folk", així com també entre els seus respectius públics. Exercici especialment important en un context en què la compartimentació musical segueix essent el discurs predominant, i davant de la qual les dues entitats aposten per una transversalitat de públic que sigui la vívida imatge d'un teixit social i cultural cohessionat dins l'heterogeneïtat.


DISSABTE 3 DE JULIOL, AL MIRADOR DE MIGDIA:

20 h: KABUM (CAT - Tradicionàrius)

20.15 h: LE PETIT RAMON (Gràcia Territori Sonor - LEM)
L’univers poètic de Ramon Faura es nodreix de la passió que sent per la història, el seu compromís amb l’arquitectura i la convicció que el rock és el vehicle idoni per expressar-se. Amb quatre discos publicats, aquest cantautor és un dels creadors més singulars del panorama musical barceloní. La seva veu i la seva guitarra processada s’ajusten a un món personal i intransferible, tenyit d’un humor negre que contrasta amb la seva vitalitat, present en composicions que alguns han definit com a punk il·lustrat. (www.myspace.com/lepetitramon)


20.30 h: VITRIÒNICA (CAT - Tradicionàrius)

20.50 h: VITRIÒNICA + MARC EGEA (CAT - Tradicionàrius)

21h: MARC EGEA (CAT - Tradicionàrius)

21.15 h: MARC EGEA + IED'8 (CAT - Tradicionàrius / Gràcia Territori Sonor - LEM)

21.25 h: IED'8 (Gràcia Territori Sonor - LEM)
La Banda d’Improvisadors de Barcelona (BIB) ha omplert el buit que hi havia a la ciutat, on faltava una formació dedicada a la improvisació conduïda. D’aquesta gran banda mare, n’estan sortint d’altres de format sensiblement més reduït, com IED’8, un grup obert i canviant format per vuit instrumentistes (clarinets, trompetes, contrabaix i fins a quatre saxos) dirigida pel guitarrista Pablo Rega i que compartirà una part del seu concert amb Marc Egea, company també a la BIB. (www.myspace.com/improvisadors)

21.45 h: ANNA BLUME FAN CLUB (Gràcia Territori Sonor - LEM)
Els noms de Pere Sousa i Joan Casellas, membres fundadors d’aquest club tan peculiar, estan associats indefectiblement a l’escena de la poètica sonora de Catalunya i més enllà. Armats d’idees i paraules sempre lliures i aventureres, han ofert centenars d’actuacions al marge de les convencions, i han recuperat i difós l’obra d’artistes com Kurt Schwitters, entre altres proeses. En directe, sumen la presència de Joana Brabo i despleguen un univers sorprenent i captivador de domini verbal i escènic. (http://annablumefanclub.blogspot.com)

22 h: LA BOINA (CAT - Tradicionàrius)

22.30 h: MIL PESETAS (Gràcia Territori Sonor - LEM)
Hara Kraan, Roger Fortea i Oriol Luna (amb la col·laboració habitual del poeta Sebastià Jovani) són els membres d’aquest projecte que acostuma a mutar en altres noms i formats diferents. Mil Pesetas són gent d’esperit lliure i explorador i, per tant, la seva proposta no es pot catalogar fàcilment: els seus ritmes poden estar construïts sobre caixes de ritmes, sons de ballarins de claqué o baixos amplificats, i les melodies, a mig camí entre el pop més delicat i el misteri, sorgeixen d’instruments sovint imprevisibles o habitualment poc utilitzats (arpes, xiulets, melòdiques...) (www.myspace.com/milpesetas)


22.45 h: BÈSTIA FERIDA (Gràcia Territori Sonor - LEM)
Adrián de Alfonso (guitarrista i cantant de Veracruz), Arnau Sala (bateria del duet Les Aus) i el trompetista Mark Cunningham (figura clau del moviment no wave de Nova York de finals  dels setanta, i establert des de fa anys a Barcelona) formen Bèstia Ferida, un trio de vocació experimental i projecció internacional notable, propers a gèneres com el free-jazz o el postrock, però sense tancar-se a cap so predefinit. La seva proposta s’allunya dels cànons habituals per endinsar-se en mons poctransitats, com el soroll o la improvisació, sempre amb llibertat de moviments i resultats notables. (www.myspace.com/dnsrtrn)

23.15 h: MIQUEL GIL  (CAT - Tradicionàrius)

00 h: MISALUBA SEXTET (Gràcia Territori Sonor - LEM)
Projecte actual de Lucas Quejido, poeta, cantant i compositor diletant, aquest sextet va començar com a septet electroacústic l’any 2008. Posteriorment, l’any 2009, va investigar la poesia de Carles Hac Mor amb un quintet, i ara és una formació multiforme i oberta que beu del jazz, el rock i moltes altres fonts de la música popular del segle xx. En aquesta ocasió, Quejido estarà acompanyat dels habituals Miquel Àngel Marín (clarinets), Roger Fortea (baix) i Ignacio Lois (guitarra i teclats), a més del saxofonista Agustí Martínez i el trompetista Xavi Tort. (www.misaluba.com)

00.30 h:  ACCIDENTS POLIPOÈTICS (Gràcia Territori Sonor - LEM)
Ja fa més d’una dècada que Xavier Theros i Rafael Metlikovez van posar a prova la seva mescla explosiva de poesia fonètica, poesia visual, polipoesia, poesia a seques i humor  corrosiu en les distàncies curtes dels cafès teatre. Des d’aleshores fins ara ja han fet més de set-centes actuacions en festivals, escenaris i cicles de tota mena, en les quals han deixat ben clar l’enorme talent que tenen per capgirar el concepte tradicional de recital poètic, apropant-se sense por a territoris i disciplines com la música, la filosofia i l’humor càustic. (http://usuarios.multimania.es/accidents)

00.45 h:  AMANIDA FOLK (CAT - Tradicionàrius)

01.30 h: ZA! (Gràcia Territori Sonor - LEM)
Rock aventurer, música africana, free-jazz, tropicalisme, vitalitat i una intensitat sorprenent. Aquests són només alguns dels ingredients que han fet de Za! un dels grans descobriments del panorama underground nacional, gràcies sobretot a un directe impactant, d’una força i una energia difícil de veure sobre un escenari. I també, és clar, a un segon treball, ¡Macumba o muerte!, en què es condensa perfectament tot el seu enorme cabal sonor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada