dimarts, 13 d’octubre del 2009

dijous 15 d’octubre

Elèctric Bar
Travessera de Gràcia, 233

Ticket 5 €

22 h. / 10 pm
NÉBOA (Barcelona)

Javi Álvarez va ser present al LEM del 2001 amb Bravido, un duet d’experimentació electrònica diletant i desconsiderada que ja anunciava un futur prometedor. Ara torna en el si del Cabaret Hofmann més (im)madur que mai i transmutat en Néboa. Dandi megatrònic, especialista en art conceptual i jocs de paraules, Néboa esbudellarà qualsevol prejudici amb Todo volverá a ser diferente, una proposta eclèctica en què es donen la mà el psychobilly, l’electrònica vintage, el desvari punk i els entremesos musicals per a gent convenientment vestida i armada. Si us imagineu l’orquestra de Lalo Schifrin tocant casiotones al Restaurant de la Fi del Món, sereu a prop de fer-vos-en una idea...

Biblioteca Vila de Gràcia
Torrent de l'Olla, 104

Entrada lliure

23:30 h. / 11:30 pm
KRZYSZTOF KNITTEL (Warszawa)


Parlar de Krzysztof Knittel suposa endinsar-se en una de les aventures sonores més estimulants i decisives de la contemporaneïtat musical a Polònia dels darrers trenta anys. Electroacústica, improvisació, música de cambra, instal·lacions sonores, música per a cinema i televisió... el seu nom es troba al darrere de projectes capdavanters de l’escena experimental polonesa (KEW Composers Group, Light from Poland, CH&K Studio) i comparteix consideració al costat de clàssics “altres” com Eugeniusz Knapik i Pawel Szymanski. L’obra de Knittel es pot considerar imprescindible i alhora allunyada dels cànons, instigadora i fronterera com la cultura d’un país que viatja constantment a través de dues (o més) Europes.

dimecres 14 d’octubre

IMPRONIT

Elèctric Bar
Travessera de Gràcia, 233

Ticket 3 €

22 h. / 10 pm
AIXÒNOÉSPÀNIC + MAREK CHOLONIEWSKI (Barcelona - Kraków)

El Dispositiu LEM d’aquest any dóna la benvinguda a Polònia com a país convidat, i per obrir el foc, la Impro Nit, en què Aixònoéspànic (Victor Nubla, Quicu Samsó i Albert Guitart) exerceix d’amfitrió, gaudeix d’un hoste molt especial: Marek Choloniewski, un dels noms més representatius de l’experimentació sonora polonesa, responsable de l’Audio Art Festival i tot un prestidigitador multimèdia que canalitza les seves investigacions sobre sistemes interactius a través de Studio mch. L’artista vingut del fred s’incorporarà a aquest laboratori d’improvisació imbuint les seves exploracions tecnològiques en el context d’un sisme elèctric d’abast imprevisible.

divendres 16 d’octubre

MACBA Auditori
Plaça dels Àngels, 1
Ticket 6 €

21 h. / 9 pm
FREIGHT TRAIN (Krakow / Zagnansk / Warszawa)

Freight Train és un projecte intuïtiu i polimòrfic, un treball en procés nascut fa més de 20 anys amb l’objectiu de ser un laboratori sonor en què la improvisació i les noves tecnologies trobin un terreny fèrtil per a la interacció amb altres camps com l’spoken word o el cinema. L’actual formació, integrada per Marek Choloniewski i Krzysztof Knittel (electrònica), Wlodzimierz Kiniorski (saxo i percussions) i Piotr Bikont (veu i objectes), ha iniciat de fa temps un seductor flirteig amb el món del cinema mut i l’animació de les avantguardes, amb resultats sorprenents. Al LEM donen una molt particular veu a Eden, film d’Andrzej Czeczot, un artesanal viatge animat en tres parts a través de la memòria més mítica i atàvica d’Europa.

dissabte, 17 d’octubre

La Fontana, Espai Jove de Gràcia
Gran de Gràcia, 190 - 192

Ticket 6 € (3 concerts)

21 h. / 9 pm
FARAÓN (Barcelona)

De les cendres de 12twelve han sorgit avatars que recullen el testimoni d’un concepte sonor ple d’ambició, energia i catarsi experimental. José Rosselló, el que va ser bateria de la desapareguda banda, il·lustra perfectament aquest ideari amb el seu projecte en solitari Faraón: una obra d’enciclopedisme musical sense fissures ni condicionants. Un treball de maduresa en tres volums, com les grans nissagues: Futuro, Cosmos i Joseth, en què les percussions i l’electrònica es donen la mà amb uns resultats d’inesgotables matisos: psicodèlia, drones, ambient... L’U esdevenint Múltiple: autèntica metafísica musical.

22 h. / 10 pm
PROJECTE KALDUK - TEJERO (Barcelona)


El treball en progrés a dues bandes de Ramon Calduch i Mireia Tejero (i resident de Gràcia Territori Sonor aquest 2009) és una investigació truculenta i plena d’humor negre sobre les diverses manifestacions de la por i l’angoixa. Una recerca que dóna sortida a les pulsions i a les malaltisses companyonies que forjem sempre amb el plaer i el dolor. El divà d’aquests particulars psicoanalistes es nodreix d’una maquinària terapèutica completa i complexa: instruments (saxo, baix, guitarra), gravacions manipulades, imatges distorsionades, samplers, síntesis i veus. Després d’aquesta descàrrega, el contacte amb la dimensió desconeguda serà un autèntic viatge de plaer.

23 h. / 11 pm
QA'A (Barcelona)


La festa de cloenda del LEM d’aquest any té una màgia egipcíaca: a Faraón el segueixen QA’A, la revelació de l’Off del 2007 i residents al 2008, que ara es presenten consumats i amb un disc sota el braç, Chi'en, enregistrat per Zlaya Hadzich i produït per Victor Hurtado amb la col·laboració de Hans Jocahim Irmler, de Faust. Remenant als estrats de la psicodèlia i del kraut rock, la música de QA’A és una espiral que s’ageganta i s’enriqueix com un mantra: bulliciosa, hipnótica i també lírica, la seva proposta ha assolit un grau de solidesa inqüestionable que promet desplegar-se aquesta nit sense un sol instant de concessió. Els déus poden dormir tranquils: el llinatge està garantit.