dimarts, 22 de juliol del 2014

COMUNICAT DE GRÀCIA TERRITORI SONOR

 No és cap novetat que la situació per als petits col·lectius i associacions que produeixen activitat cultural amb voluntat pública és molt delicada en aquests moments en aquest país, en part a causa de les retallades en les subvencions públiques i en les ajudes privades, també pel retard de les institucions a pagar els seus deutes a aquestes petites entitats.

Aquells que seguiu les activitats i comunicacions de Gràcia Territori Sonor ja haureu llegit el comunicat emès per XarxaProd i que vàrem difondre també des d'aquí el 8 de maig. La situació d'impagament de la totalitat de la subvenció 2013 per part de la Generalitat de Catalunya i les expectatives no menys agòniques sobre el futur retard en el pagament de la subvenció 2014, unit a la nova clàusula introduïda pel govern català sobre la possibilitat de reduir la subvenció a posteriori si el govern no compleix els objectius de dèficit, ha provocat una situació difícilment suportable per a les petites entitats sense ànim de lucre que, en aquestes condicions, no poden ni tan sols sol·licitar els ja lamentablement habituals crèdits bancaris per suportar el retard en els pagaments.

Gràcia Territori Sonor és una més de les entitats que es troben en aquesta situació a Catalunya. En el cas del nostre projecte, a més, arrosseguem un 50% de reducció en la subvenció 2013 de l'Ajuntament de Barcelona, que no es va fer pública fins al mes de juliol, quan la nostra entitat ja havia realitzat i produït el 50% del projecte anual, la qual cosa va portar a les persones que treballem aquí a renunciar al nostre sou per poder realitzar el festival LEM a l'octubre.

Al juliol de 2014, mentre seguim a l'espera de l'import de la subvenció 2013 de la Generalitat de Catalunya, s'han fet públiques les subvencions per aquest any. Ambdues institucions, Ajuntament i Generalitat han concedit novament ajuts a Gràcia Territori Sonor, la qual cosa ens dóna a entendre que les institucions segueixen mantenint la confiança en el nostre projecte. Tot i així, com el pressupost amb el qual comptem s'ha reduït en més d'un 50% en els últims tres anys, l'activitat ha hagut de reduir-se enormement. Precisament per la situació de descapitalització que sofreix la nostra entitat, ens hem vist obligats a realitzar, durant aquesta primera meitat de l'any, solament aquelles activitats internes que no precisen de suport econòmic (és a dir, realitzades de forma voluntària pels treballadors que van renunciar al seu sou): convocatòries, residències, catalogació de patrimoni, etc.

En el món de la cultura d'aquest país existeix el costum d'evitar parlar de diners. Es tracta de donar una sensació de normalitat que desafortunadament no es correspon amb la realitat. Hi ha qui pensa que transmetent aquesta sensació es genera confiança en el públic i en el consum cultural. Nosaltres no estem segurs d'això i, en tot cas, si partim de la base que les subvencions públiques reverteixen, abans de res, en el públic, creiem imprescindible tenir informats a els qui segueixen les nostres activitats de quina és la situació real en la qual la cultura produïda per les entitats no lucratives arriba fins a ells. Per això us posem al corrent: Després d'una trajectòria de 19 anys en què gradualment la nostra entitat va aconseguir un nivell de professionalització exigit per les institucions públiques i cobrint els retards en les subvencions amb crèdits bancaris per poder pagar a temps a artistes, tècnics, proveïdors i col·laboradors, ens trobem en una situació totalment diferent: no només Gràcia Territori Sonor sinó tot el teixit cultural, s'està des-professionalitzant, els bancs no són proclius a avançar diners públics i resulta impossible carregar aquest dèficit sobre els espectadors. Al final d'aquesta cadena, com era d'esperar, es troben els artistes.

En Assemblea General celebrada el 25 de juny de 2014, els socis de Gràcia Territori Sonor van aprovar per unanimitat emetre aquest comunicat, renovar la confiança en què la Generalitat de Catalunya satisfarà el seu deute amb la nostra entitat i podrem pagar a tots aquells artistes que solidària i pacientment estan esperant a cobrar aquest deute i reivindicar l'activitat de Gràcia Territori Sonor com a suport i plataforma local i internacional per als creadors de l'escena experimental a Barcelona.

Han estat molts els músics i artistes que ens han transmès els seus ànims i el seu desig que el LEM pervisqui a aquesta situació de neteja estètica que sofreix el país. Per totes aquestes raons, l'Assemblea va aprovar continuar el projecte, en la mesura del possible, i concentrar totes les activitats públiques en l'últim trimestre de l'any, amb l'esperança que d'aquí a llavors, s'hagi resolt la situació d'impagament de la subvenció 2013.

El projecte per 2014 és, per tant, un LEM de tres mesos que acollirà no solament els concerts i activitats habituals del LEM, sinó també les activitats formatives i diverses sèries de cicles, laboratoris, exposicions, que normalment realitzem al llarg de l'any. D'això us mantindrem informats en els propers mesos. Tractarem que siguin tres mesos excitants, plens de sorpreses i descobriments, com sempre ho ha estat. I esperem que com a espectadors i seguidors de les nostres activitats, vingueu al LEM i estigueu amb nosaltres en aquests moments difícils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada